Methodiek wegdeklabelling

De Provincie Gelderland heeft samen met Strukton Civiel, Universiteit Twente en Apollo Vredestein wegdeklabelling ontwikkeld. Een kwaliteitscategorisering voor wegdekken (van A tot G) van eisen en richtlijnen (huidige en toekomstige), net zoals bij huizen, witgoed en banden.

Het doel van deze labelling is eenvoudiger en transparanter communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, tussen wegbeheerder en omgeving. Het bevordert de herkenbaarheid richting maatschappij en politiek en moet leiden tot erkenning van een wegdek (het rij-oppervlak) als een industrieel te ontwerpen, bouwen en onderhouden product. Wegdeklabels stimuleren innovatie en zijn een stap voorwaarts ter professionalisering en industrialisering van de wegenbouwsector.

Snellere innovatiecycli

Daarnaast vergemakkelijkt het de samenwerking met bandenfabrikanten en andere relevante industriepartners. Snellere innovatiecycli (kortere doorlooptijden van noviteiten) zijn het resultaat. Ook maakt de labelling de optimalisatie van de interactie band-wegdek pas echt goed mogelijk. De partijen werkten een label-systematiek uit voor:
  • (natte) stroefheid,
  • geluid,
  • rolweerstand,
  • levensduur.

Leidraad op wereldwijde schaal te gebruiken

Ook ontwikkelden zij een standaard leidraad om wegdeklabelling praktisch en functioneel uit te kunnen vragen. Deze leidraad kan op wereldwijde schaal worden gebruikt (UNECE). De beoogde aanpak is een vorm van zelf-certificering, gecontroleerd door een onafhankelijke instantie (vergelijkbaar aan de CE-markering). De labels zijn gecategoriseerd op basis van de huidige (gevalideerde) meetmethoden, zowel vooraf in het laboratorium als in-situ. Hierbij wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van bestaande, geharmoniseerde proefmethoden.

Het eerste project van Provincie Gelderland waarbij gebruik gemaakt wordt van wegdeklabelling is op 14 april 2018 gestart op de A348 bij Velp.


Meer informatie

Contactpersoon Provincie Gelderland

Harco Kersten
h.kersten@gelderland.nl
026 3599641
Scroll naar boven